Kijkwijzer lanceert de Gamewijzer

16-5-2024

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM), de organisatie achter Kijkwijzer, heeft de Gamewijzer gelanceerd, een praktische website die ouders en opvoeders informatie en tips geeft over hoe ze om kunnen gaan met games en hun gamende kinderen. De Gamewijzer biedt gedetailleerde informatie over games die op dit moment populair zijn bij kinderen zoals Fortnite, Roblox en Brawl Stars.

Alles op één plek

Op de Gamewijzer vinden ouders en opvoeders alle relevante informatie over games op één plek, zodat ze weten wat er speelt. De gids omvat heldere beschrijvingen van de games. Daarnaast wordt per game vermeld wat het leeftijdsadvies is en of kinderen er geld kunnen uitgeven of in contact kunnen komen met vreemden. Zo krijgen opvoeders voor elke game belangrijke aandachtspunten mee. Ook omvat de Gamewijzer tips voor het maken van goede afspraken over schermtijd, een gamewoordenboek (met een toelichting op belangrijke termen uit de gamewereld) en handleidingen voor het instellen van ouderlijk toezicht.

Ondersteuning van opvoeders

“Uit onderzoeken blijkt telkens dat ouders en opvoeders graag voorlichting krijgen over games. Met de introductie van de Gamewijzer willen we voorzien in die behoefte”, aldus Tiffany van Stormbroek, directeur-bestuurder van het NICAM. “Door onze jarenlange ervaring met Kijkwijzer, weten we hoe belangrijk goede voorlichting is. Ook als het gaat om games. We zijn ervan overtuigd dat de Gamewijzer een waardevol hulpmiddel is voor ouders, verzorgers en gamers.”

www.gamewijzer.nl is vanaf 16 mei online beschikbaar.