LogoExclusieve acties voor abonnees, klik hier

Zorgen over oneerlijke concurrentie door niet-Europese webwinkels

8 augustus 2019

Brancheorganisatie Vakcentrum en Detailhandel Nederland maken zich zorgen over de negatieve gevolgen door de toenemende groei van de aankoop van producten via niet-Europese webshops. Er is sprake van oneerlijke concurrentie. Dit staat in het onlangs gepubliceerde rapport 'Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers' van Detailhandel Nederland.

Gelijk speelveld
Volgens Vakcentrum en Detailhandel Nederland is vanuit Nederland en Europa een sterkere nadruk nodig op uniforme handhaving voor alle consumentenproducten die, via welk kanaal dan ook, aan Nederlandse consumenten worden verkocht. “We streven naar een hoog niveau van bescherming voor consumenten en milieu. Dit kan alleen als elke onderneming - of het nu een Nederlandse winkel is of een niet-Europese webwinkel die actief is op de Europese markt - aan dezelfde standaarden en verplichtingen wordt gehouden. Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld”, aldus Patricia Hoogstraaten, voorzitter Stuurgroep Europa van Detailhandel Nederland en directeur van Vakcentrum.

Nationale en Europese aanpak
In het rapport 'Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers' wordt gepleit voor onderzoek naar de omvang van de directe importen en hun economische, juridische, fiscale en milieueffecten op consumenten en bedrijven in de EU. Er moet tevens beter toezicht en coördinatie van toezicht worden gehouden tussen de verschillende nationale en Europese toezichthouders. De vrijstelling van btw voor goederen onder de € 22,- moet zo snel mogelijk verdwijnen. Nederland en de EU zouden niet moeten wachten tot 2021, zoals nu gepland. Ook moeten de verouderde, internationale postovereenkomsten worden geactualiseerd zodat de kosten van verzending uit China in de pas komen te lopen met Europese verzendkosten. Online-verkopers van buiten de EU moeten ook betrokken worden bij en bijdragen aan de diverse recycling- en afvalverwerkingssystemen. Nu draaien Nederlandse winkeliers op voor de kosten. Vanzelfsprekend is het rapport ook aangeboden binnen Eurocommerce, de Europese koepel van winkeliers en groothandelaren.

Oneerlijke concurrentie samengevat:
• Veiligheid: het niet voldoen aan de Europese Veiligheidseisen;
• Fiscaal: invoerrecht ontduiken door onjuiste waarde-aanduiding;
• Recycling: er wordt niet geparticipeerd in recyclingprogramma’s;
• Oneigenlijke kostenvoordelen: post wordt te goedkoop afgehandeld.
• Consumentenrecht: de consument kan lastig klagen en retourneren.

Het rapport over de oneerlijke concurrentie is te vinden op www.vakcentrum.nl/oneerlijkeconcurrentie.

Kwaliteitsspullen het leukst om te verkopen
In een uitzending van EenVandaag in juli werd uitgebreid aandacht besteed aan oneerlijke concurrentie. Daarbij kwam ook Vakcentrumlid Mark Ligteringen (Planet Happy, Driebergen en Arnhem) aan het woord. “Iedereen die nadenkt weet dat dit niet kan. Gratis verzending bestaat niet. Er vliegt een vliegtuig uit China, er vaart een boot uit China, of bij ons rijden de PostNL-bussen voor de klant. Dat kost gewoon geld”, zo reageert hij op de consument die voordelig in China bestelt. Voor Ligteringen zijn kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid uiterst belangrijk, zeker omdat het om speelgoed gaat: “We willen gewoon kwaliteitsspullen verkopen. Dat vind ik ook het leukste. De klant gaat dan altijd naar buiten met een product waar ze gewoon de komende jaren lol van hebben. Daardoor komen ze ook weer vrolijk terug en gaat het product niet na eenmalig gebruik de prullenbak in. Daar zijn wij heel erg mee bezig.”
Zijn speelgoed voldoet aan de hoogste veiligheidseisen, maar dat is vaak niet het geval bij spullen die via Chinese platforms worden geleverd: “Het gaat er echt om dat er geen weekmakers met schadelijke chemicaliën in de bijtringen zitten. Of dat een ring niet loslaat zodat kleine kraaltjes in de mond kunnen komen. Speelgoed dat hier wordt verkocht, wordt daar allemaal op getest en er wordt veel geld voor betaald. Het is dus essentieel dat er een gelijk speelveld is, anders zijn we in prijs altijd een stuk duurder. Het is puur voor de veiligheid”, aldus Ligteringen.

Vakcentrum is de onafhankelijke belangenbehartiger en bewezen partner van zelfstandig retailondernemers (waaronder franchisenemers) in food, non-food en fast moving consumer goods. Lid worden? Klik hier voor meer informatie.

Lees meer nieuws

Uitgever

SOVD

Tel. 0348 - 41 97 71
speelgoedenhobby@vakcentrum.nl

Advertentieverkoop

Vakblad voor

Ondernemers en medewerkers in de speelgoedbranche

Aangesloten bij