LogoExclusieve acties voor abonnees, klik hier

Extra importheffingen raken Amerikaanse speelgoedindustrie

8 augustus 2019

President Trump heeft via Twitter aangekondigd dat vanaf september er 10 procent extra importheffing komt op 300 miljard dollar aan Chinese goederen, waaronder laptops, smartphones, kinderkleding én speelgoed. Dit kan later nog oplopen tot 25% of meer.

Deze nieuwe ronde van importheffingen kwam omdat China de belofte van een hogere invoer van landbouwproducten niet nakwam en komt bovenop een al eerder aangekondigde heffing van 25% op 250 miljard dollar aan Chinese producten.

Ook de Amerikaanse speelgoedsector wordt door dit besluit hard getroffen. “Als deze maatregelen doorgaan, dan hebben die een flinke impact op het bestedingspatroon van Amerikaanse consumenten en dat zet de verkoop in het najaar flink onder druk”, vertelde een woordvoerder van Hasbro tegen CNBC. “Wij hebben geen andere keus dan de tariefsverhoging in onze prijzen te verwerken.” Tevens zoekt Hasbro naar wegen om de productie over meerdere Aziatische landen te verdelen. 67% van Hasbro’s verkochte producten komt nu uit China. Bekeken wordt of er nieuwe productiefaciliteiten kunnen worden opgezet in India of Vietnam. Dat is overigens niet wat Trump wil: hij ziet (een deel van) de productie liever terugkomen naar Amerika. Ook Mattel’s CEO Ynon Kreiz gaf al eerder aan dat zijn bedrijf de extra kosten die voortkomen uit de tariefsverhoging niet in zijn geheel gaat dragen. Hij meldde ook dat er meerdere wegen zijn om te anticiperen op de tariefsverhoging, behalve het verhogen van prijzen, zoals andere leveranciers vinden en het optimaliseren van de productmix en ‘sourcing’-opties. Ook zou Mattel willen toewerken naar een geheel andere productiestructuur die meer flexibiliteit en mobiliteit geeft om haar middelen beter te benutten.

Steve Pasierb, president en CEO van de Amerikaanse brancheorganisatie The Toy Association maakt zich eveneens grote zorgen. Hij stipt aan dat er 691.263 banen (FTE) in de Amerikaanse speelgoedbranche zijn, goed voor meer dan $ 35 miljard aan salarissen en $ 14.9 miljard aan belastinginkomsten. Dat maakt van ‘toys a big deal’ en dat mag niet op het spel worden gezet aldus Pasierb.

Lees meer nieuws

Uitgever

SOVD

Tel. 0348 - 41 97 71
speelgoedenhobby@vakcentrum.nl

Advertentieverkoop

Vakblad voor

Ondernemers en medewerkers in de speelgoedbranche

Aangesloten bij